Het is mogelijk de lijfrentevoorziening toe te delen aan diegene die de voorziening heeft opgebouwd. Dit kan ten aanzien van de lijfrentevoorziening zelf geruisloos. Echter dienen partijen er rekening mee te houden met de gevolgen van zogenaamde fiscale verrekening van de lijfrentevoorziening.
Dit fiscale aandachtspunt wordt in de praktijk vaak over het hoofd gezien. Doordat de voorziening aan één van beide partners wordt toebedeeld, wordt de ontvangende partner overbedeeld. Hiervoor dient diegene een vergoeding te betalen aan de andere partner. Deze compensatie kan de vorm hebben van geld maar ook van een vermogensbestanddeel. De compensatie in verband met de overbedeling zal worden belast als periodieke uitkering en verstrekking bij de partij die de vergoeding ontvangt. Deze partner zal dan geconfronteerd worden met de volgende fiscale gevolgen:
- Inkomstenbelasting
- Verlaging algemene heffingskorting
- Inkomensafhankelijke premie zorgverzekeringswet
- Verlaging toeslagen
Als dit wordt vergeten lopen mensen die gaan scheiden (grote) fiscale risico’s die zich zelfs jaren na de scheiding kunnen manifesteren. Met zekerheid zal deze fiscale schade zich manifesteren op het moment dat de partner die het bedrag ter verrekening heeft voldaan zijn belastingaangifte correct invult. De partner die de compensatie voldoet heeft immers een persoonsgebonden aftrek. Deze aftrek leidt meestal tot een aanzienlijk belastingvoordeel. De kans is daarom aanwezig dat deze partner zijn aftrek zal claimen en de ander dus met naheffingen wordt geconfronteerd.
Laat u dus goed en deskundig voorlichten.