06-08-2018 | Wat betekent scheiden voor de hypotheek?

Als uw hypotheek op twee namen staat, bent u beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van rente en aflossing. Uw scheiding verandert daar niets aan. Uw geldverstrekker kan u of uw partner aanspreken voor de gehele hypotheek. Ook als u niet meer in de woning woont.

Voor uw renteaftrek gaat er wel iets veranderen als u uit elkaar gaat en een van u beiden de woning verlaat.

Als u gaat scheiden moeten u en uw partner beslissen over uw gezamenlijke woning en de hypotheek. Gaat u het huis verkopen of wil een van u beiden de woning overnemen?

Laat de specialisten van de Mediator u eerst hierover grondig informeren alvorens u de hypotheek gaat regelen zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Aandachtspunten

  • Als u de hypotheek wilt overnemen heeft u te maken met nieuwe fiscale regels die gelden sedert 01.01.2013 voor hypotheekrenteaftrek.
  • Voor de hypotheek blijft uw lopende rentepercentage van kracht. Wilt u het rentecontract “openbreken”, mogelijk dient u dan een boete te betalen. Volgens de hypotheekvoorwaarden is echtscheiding geen reden om zonder boete te kunnen oversluiten. Maar er zijn andere oplossingen! Wij kunnen u hierover informeren.
  • Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Als er door uw scheiding financiële knelpunten ontstaan, kan uw hypotheekadviseur bekijken of NHG u hierbij kan helpen.

Eigen woning & Hypotheek