27-06-2018 | Hoe te handelen met huurwoning

Wie krijgt bij echtscheiding de huurwoning?

Dit hangt af van het huurcontract. Staat u beiden op het huurcontract, dan kunt u de verhuurder vragen om u als alleenhuurder te accepteren. Staat het huurcontract alleen op uw naam? Dan moet u slechts de verhuurder schriftelijk melden dat u alleen in de huurwoning woont.

  1. U staat allebei op het huurcontract

Staan zowel uw naam als de naam van uw partner op het huurcontract? Dan moet u bij scheiding allebei de huur opzeggen.

Is uw partner het ermee eens dat u in de huurwoning blijft? Vraag dan de verhuurder om u als alleenhuurder te accepteren en meld dit samen aan de verhuurder. Gaat uw verhuurder akkoord? Dan zegt u allebei het 'oude' huurcontract op en krijgt u een nieuw huurcontract dat alleen op uw naam staat.

De verhuurder kan u niet als alleenhuurder weigeren als de rechter heeft bepaald wie er huurder van de woning blijft.

  1. Eén van u staat op het huurcontract

Bent u de oorspronkelijke huurder? Dan hoeft uw verhuurder het contract niet aan te passen. U moet wel aan de verhuurder melden dat u de woning alleen huurt.

Bent u gehuwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan bent u automatisch medehuurder. Ook als u niet op het huurcontract staat.

Is uw partner het ermee eens dat u in de huurwoning blijft? Dan kunt u in de woning blijven. Het huurcontract loopt dan gewoon door. U moet de verhuurder wel schriftelijk melden dat u voortaan alleen in de woning blijft. Doe dit samen met de opzegging van de huurovereenkomst tussen de verhuurder en de vertrekkende partner per aangetekende brief.

De verhuurder kan u niet als alleenhuurder weigeren als de rechter heeft bepaald wie er huurder van de woning blijft.

Juridische vraagstukken