08-07-2018 | Scheiden en de gevolgen voor verzekeringen

Tijdens uw relatie of huwelijk heeft u samen een aantal verzekeringen afgesloten. De scheiding heeft dus ook gevolgen voor die verzekeringen. Hoe en wat verschilt per type verzekering. Wij bespreken voor u de 3 groepen verzekeringen.

Levensverzekeringen

De kans is groot dat er verschillende levensverzekeringen zijn afgesloten. Als er sprake is van een kapitaalverzekering (spaarpolis) voor de hypotheek, of een lijfrenteverzekering als aanvulling op het pensioen dan kan je deze polissen verdelen. Dat kan op twee manieren:

  • Het is soms mogelijk de polis te splitsen in 2 gelijke delen
  • De polissen tussen elkaar verdelen

Het is belangrijk hier goed advies over te vragen. Voor levensverzekeringen gelden namelijk vaak speciale fiscale regelingen. De medewerkers van De Mediator zijn bij uitstek deskundigen op het gebied van levensverzekeringen, laat u door ons derhalve goed voorlichten.

Schadeverzekeringen

Verzekeringen voor schade aan huis of auto zijn eenvoudig aan te passen. Soms is  alleen een naamswijziging voldoende. Let wel op:

  • Het verzekerde bedrag, bijvoorbeeld bij de inboedelverzekering. Bij een alleenstaande is de kans groot dat de waarde van inboedel lager is.
  • Verzekeringen voor het gezin, bijvoorbeeld de rechtsbijstandverzekering of de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Woon u na de scheiding alleen?, dan hoef je deze verzekeringen  alleen voor jezelf af te sluiten.
  • Auto en no-claim. Als de verzekering op naam van je partner stond, maar de ander neemt de auto, dan kun je niet zomaar de no-claimkorting overnemen. Dit is de korting die de ander heeft opgebouwd. Soms is het mogelijk de opgebouwde korting samen te delen. Overleg dit met uw assurantieadviseur of verzekeraar.

Zorgverzekering

Als je apart gaat leven, moet je ook een aparte zorgverzekering hebben. Geef de scheiding dus ook door aan de zorgverzekeraar. De kinderen blijven meeverzekerd op de polis van degene die de zorg over hen heeft. Het is verstandig te kijken naar de aanvullende verzekering.

Financiën, Na de scheiding